Vad ingår?

En bred utbildning som ligger i framkant

Under programmets första år görs ett avstamp i de tre dimensionerna inom hållbar utveckling – ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Under året undersöks framväxten av klimat- och hållbarhetsfrågor med fokus på internationella händelser och hur hållbarhetsmål balanseras och omsätts i praktiken. Frågorna kopplas till dagens samhällsutmaningar och demokratifrågor. Därutöver studeras hur myndigheter, företag och ideella organisationer arbetar med hållbarhet samt vilket ansvar de har för en hållbarhetsomställning.

Den andra halvan av första året ligger fokus på vetenskaplig metod, evidens och tolkning av data, såväl kvalitativ som kvantitativ analys. Särskild vikt läggs vid analys av sociala rättviseaspekter, hållbarhetsomställning och kritiska perspektiv relaterade till aktuella miljö- och klimatfrågor. Programmet ger dig även kunskaper inom naturvetenskap, med särskilt fokus på naturens processer som påverkar samhällsplanering, förvaltning och organisation.

Under termin tre och fyra fokuserar utbildningen på specifika hållbarhetsaspekter inom ekonomi, styrning, analys av framtidsscenarier och kommunikation. Du kommer även att ägna en del tid åt projektledning. Kurserna lägger särskild vikt vid cirkulär ekonomi, upphandling, certifiering och hållbarhetsredovisning. Du kommer även att lära dig grunderna i projektledning.

Under året kommer du också att lära dig mer om långsiktiga perspektiv och analysmetoder för klimat- och hållbarhet, vilket är särskilt relevant för uppföljningen av FN:s globala mål för hållbar utveckling och förordningar och direktiv inom det mellanstatliga EU-samarbetet.

Det sista året har du möjlighet att välja mellan samtliga kurser inom huvudområdet miljövetenskap på C-nivå. De kan du läsa vid Södertörns högskola eller vid andra lärosäten i Sverige eller utomlands. Vi eftersträvar en progression i vår utbildning, vilket innebär att dessa kurser ger dig fördjupande kunskaper med en stark forskningsanknytning.

Vid Södertörns högskola ges för närvarande följande kurser:

  • Naturresurshushållning
  • GIS för miljö och utveckling
  • Östersjöns ekosystem och naturresurser
  • Miljötillsyn
  • Mat och miljö

Termin sex avslutas med ett examensarbete, som du kan skriva enskilt eller i samarbete med en forskargrupp i pågående projekt, alternativt med en extern part. Det avslutande examensarbetet ger dig även goda möjligheter att fördjupa dig inom ett område av intresse för en framtida arbetsgivare.

Termin 1

Samhällsorganisation och hållbarhetsdimensioner 30 hp

Termin 2

Natur, miljö, rättvisa och kritiska perspektiv, 30 hp

Termin 3

Hållbar ekonomi, styrning, scenarier och kommunikation, 30 hp

Termin 4

Klimat, riskhantering och strategiskt förändringsarbete, 30 hp

Termin 5

Valbara kurser på C-nivå om totalt 45 hp

Termin 6

Examensarbete 15 hp

De ganska få utbildningar som finns på universitet är oftast inriktade mot antingen huvudsakligen natur- eller samhällsvetenskap. Vårt program är uttalat mångvetenskapligt, där vi för samman natur- och samhällsvetenskap, plus inslag av humaniora. Det gör vårt program unikt, och väl avpassat till den breda kunskap en hållbarhetsstrateg behöver behärska.

Björn Hassler

Björn Hassler

Tf. programsamordnare